DIY

Wanneer een hobby een passie wordt

Plat special met kroketten en witloofsla

Hoeveelheid

4 personen

Ingrediënten

  • 400 g varkensspiering
  • 400 g varkensstoofvlees
  • Peper
  • Zout
  • Boter
  • 2 ajuinen
  • 250 g Parijse Champignons
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el bloem
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 l water
  • 1 dl madeirawijn
  • Snuifje paprikapoeder
  • 1 blokje vleesbouillon
  • Enkele takjes tijm
  • Enkele blaadjes laurier
  • 250 g gemengd gehakt
  • 1 eierdooier
  • 30 g paneermeel
  • 1 bussel veldsla
  • 2 stronkjes witloof
  • Slaolie
  • Een scheutje azijn
  • 800 g diepvrieskroketten
  • Enkele dragon

Bereidingswijze

  • Snijd de varkensspiering en het kalfsvlees in blokjes en breng het op smaak met peper en zout.
  • Smelt een klont boter in een grote stoofpot en kleur de stukken vlees erin aan
  • Pel de uien en snipper ze fijn
  • Snijd de champignons in kwarten
  • Haal het vlees uit de pot wanneer het goudbruin gebakken is en hou even apart
  • Smelt een nieuwe klont boter in de pot. Bak de champignons in de hete vetstof
  • Sneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Stoof de snippers ui en lookpulp mee aan.
  • Strooi een laagje bloem over de uien en laat kort meebakken. Voeg er ook de tomatenpuree aan toe.
  • Schep de stukken vlees terug in de pot. Giet het water en de madeirawijn erbij.
  • Kruid met een snuif paprikapoeder en peper. Breng verder op smaal met een blokje vleesbouillon.
  • Maak een kruidentuiltje van tijm en laurier. Leg dit mee in de pot.
  • Laat het vlees en de saus pruttelen onder een deksel op een zacht vuur.
  • Doe het gehakt met de eierdooier in een ruime mengschaal. Kneed het paneermeel door.
  • Rol gehaktballetjes ter grootte van een pingpongbal.
  • Laat de balletjes mee garen in de stoofpot
  • Was de veldsla en laat uitlekken in een vergiet.
  • Snijd het klontje van de witloofstronken. Snijd elke stronk vervolgens doormidden. Snijd het witloof in fijne reepjes en meng ze onder de veldsla.
  • Breng de witloofsalade op smaak met een scheutje slaolie en azijn. Kruid met peper en zout.
  • Bak de kroketten goudbruin in een friteuse of airfryer
  • Serveer de plat special met de frisse witloofsalade en een portie kroketten.