Plat special met kroketten en witloofsla
Hoeveelheid
4 personen
Ingrediënten
- 400 g varkensspiering
- 400 g varkensstoofvlees
- Peper
- Zout
- Boter
- 2 ajuinen
- 250 g Parijse Champignons
- 2 tenen knoflook
- 2 el bloem
- 70 g tomatenpuree
- 1 l water
- 1 dl madeirawijn
- Snuifje paprikapoeder
- 1 blokje vleesbouillon
- Enkele takjes tijm
- Enkele blaadjes laurier
- 250 g gemengd gehakt
- 1 eierdooier
- 30 g paneermeel
- 1 bussel veldsla
- 2 stronkjes witloof
- Slaolie
- Een scheutje azijn
- 800 g diepvrieskroketten
- Enkele dragon
Bereidingswijze
- Snijd de varkensspiering en het kalfsvlees in blokjes en breng het op smaak met peper en zout.
- Smelt een klont boter in een grote stoofpot en kleur de stukken vlees erin aan
- Pel de uien en snipper ze fijn
- Snijd de champignons in kwarten
- Haal het vlees uit de pot wanneer het goudbruin gebakken is en hou even apart
- Smelt een nieuwe klont boter in de pot. Bak de champignons in de hete vetstof
- Sneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Stoof de snippers ui en lookpulp mee aan.
- Strooi een laagje bloem over de uien en laat kort meebakken. Voeg er ook de tomatenpuree aan toe.
- Schep de stukken vlees terug in de pot. Giet het water en de madeirawijn erbij.
- Kruid met een snuif paprikapoeder en peper. Breng verder op smaal met een blokje vleesbouillon.
- Maak een kruidentuiltje van tijm en laurier. Leg dit mee in de pot.
- Laat het vlees en de saus pruttelen onder een deksel op een zacht vuur.
- Doe het gehakt met de eierdooier in een ruime mengschaal. Kneed het paneermeel door.
- Rol gehaktballetjes ter grootte van een pingpongbal.
- Laat de balletjes mee garen in de stoofpot
- Was de veldsla en laat uitlekken in een vergiet.
- Snijd het klontje van de witloofstronken. Snijd elke stronk vervolgens doormidden. Snijd het witloof in fijne reepjes en meng ze onder de veldsla.
- Breng de witloofsalade op smaak met een scheutje slaolie en azijn. Kruid met peper en zout.
- Bak de kroketten goudbruin in een friteuse of airfryer
- Serveer de plat special met de frisse witloofsalade en een portie kroketten.