DIY

Wanneer een hobby een passie wordt

Flantaart

Hoeveelheid

8 personen

Ingrediënten

  • Gistdeeg
  • 575 ml volle melk
  • 1 eierdooier
  • 4 eieren
  • 65 gr bloem
  • 95 gr kristalsuiker
  • 10 gr puddingpoeder vanille
  • 1 vanillestokje

Bereidingswijze

Maak het gistdeeg zoals beschreven in recept Gistdeeg, rol het deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 3 mm dik . Bebloem een taartvorm en beleg deze met het gistdeeg en druk goed aan, zodat het deeg de vorm goed bedekt. Snij bovenaan het overtollige deeg weg. De overschot van het deeg hoef je niet weg te gooien en kan je in de diepvries bewaren voor later. Zet de vorm met het deeg in de diepvriezer, totdat je dit verder in het recept nodig hebt.

Maak de pudding door 100 ml melk, de eierdooier, 20 gr kristalsuiker en de puddingpoeder in een steelpannetje te mengen met de garde. Doe dit op een laag vuurtje en roer voortdurend totdat de pudding mooi gebonden is. Doe de pudding in een schaaltje en dek dit af met wat vershoudfolie om te voorkomen dat er een velletje ontstaat. Nadat het wat afgekoeld is, mag dit verder koelen in de ijskast.

Maak ondertussen het flanbeslag. Doe de rest van de melk in een mengkom. Scheid 2 eieren. Doe de dooiers bij de melk en de eiwitten doe je in een afzonderlijke kom. Voeg de andere 2 eieren volledig bij de melk. Voeg de bloem en de suiker toe. Meng alles goed door elkaar. Snij het vanillestokje door midden en verwijder de zaadjes om deze toe te voegen aan ons beslag. Haal de vanillepudding uit de ijskast en voeg deze bij het beslag. Meng alles goed door elkaar. Klop ondertussen in een afzonderlijke kom de eiwitten op tot een stevig schuim. Spatel het eiwitschuim voorzichtig onder het beslag.

Verwarm de oven op 200°C.

Haal de vorm met het deeg uit de diepvries en zet hem in de hete oven op het rooster dicht tegen de bodem. Giet hierna het flanbeslag voorzichtig in de taartvorm. Laat de taart 15 minuten op een temperatuur van 200°C bakken, verlaag daarna de temperatuur aar 180°C en bak nog 35 minuten. Haal de taart uit de oven en leg hier bovenop een taartrooster. Draai de flantaart en het rooster om, doe dit in één beweging. Verwijder hierna de bakvorm en laat de taart onderste boven op het rooster afkoelen. Hierdoor krijg je de kenmerkende afdruk die op een flantaart aanwezig is.